Istoria ”Drumului de Fier”

O „cale ferată” din lemn.
Un strămoș al căilor ferate au fost șinele de lemn din secolul al XVI-lea. În 1525, astfel de șine au fost folosite în minele de la Rebeltal (Alsacia). Peste șinele de lemn rulau vagoane cu roți metalice de un diametru mic.
În minele de aur Brad din Transilvania au fost folosite și vagoane de lemn. Pentru a schimba direcția, s-a folosit un cui de lemn cu ac și inimă.

În Germania, în anii 1650, existau linii similare cu ceea ce știm ca „căi ferate”. Șinele erau și ele din lemn, iar vagoanele erau trase de cai.
Un astfel de mijloc de transport a fost descris de Georgius Agricola în 1556. Tehnica s-a răspândit în toată Europa și a fost menționată în Anglia în jurul anului 1600. Trenurile trase de cai au început să fie folosite pentru a transporta minereu și au fost construite pante artificiale pentru a profita de gravitație.

Fotografie de pe Wikipedia.

”Calea ferată metalică”

Unul dintre primele tipuri de șine de fier au apărut în Anglia, 1831
Au fost introduse roți metalice pentru a preveni deraiarea vagoanelor, iar apoi în jurul anului 1760 șinele au fost acoperite cu benzi metalice. În acest fel, prin reducerea frecării, puteau fi transportate mai multe mărfuri, de la minereu și materii prime pentru industria siderurgică în plină expansiune la alimente.
În 1767, șinele de lemn ale tramvaiului Horsehay la Coalbrookdale ale lui Richard Reynolds au fost înlocuite cu șine din fontă cu o canelură centrală de ghidare. În 1785, rețeaua feroviară britanică a acoperit mai mult de 30 km folosind șine din fontă Reynolds.
În 1776, englezul John Kerr a introdus șinele din fontă (roți de vagon metalice cu benzi netede) pe rutele miniere din orașul Sheffield. În 1789, englezul William Jessop a proiectat primul vagon cu roți cu „jante”.

Șine din fontă de la uzina de cale ferată Alexandrovsky din Rusia. 1788.


Jessop a inventat și șina de margine (o secțiune transversală în formă de ciupercă). Așa arată adevăratul „Drum de Fier”. Asta pentru că noua rută nu mai este deschisă vehiculelor rutiere, ci doar vehiculelor feroviare. Până la primele locomotive, pe aceste linii erau folosite trenuri trase de cai.

Cât de utilă a fost această postare?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rating mediu 0 / 5. Numărul de voturi: 0

Nici un vot până acum! Fii primul care votează această postare.

One thought on “Istoria ”Drumului de Fier”

Lasă un răspuns