Rezultatul coliziunii care a provocat 57 de morți în 2023 a pus presiune pe prim-ministru, în contextul în care se crede tot mai mult că autoritățile au mușamalizat cazul.
Zeci de mii de persoane sunt așteptate să se alăture protestelor și grevelor, în timp ce Grecia marchează cea de-a doua aniversare a unui accident feroviar fatal, ale cărui consecințe l-au pus pe primul ministru, Kyriakos Mitsotakis, în centrul atenției.
În timp ce experții au atribuit dezastrul unor neglijențe și eșecuri sistemice majore, organizatorii au promis că demonstrațiile de vineri, care coincid cu o acțiune industrială la nivel național, vor avea o amploare nemaiîntâlnită de ani de zile.
Cincizeci și șapte de persoane, aproape toate studenți, au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite atunci când un tren interurban de pasageri s-a ciocnit frontal cu o locomotivă de marfă în valea Tempe la 28 februarie 2023. A fost cel mai grav accident feroviar din istoria Greciei.
Petros Constantinou, un activist proeminent de stânga, a declarat: „Ceea ce vedem este un râu de indignare care se umflă de la un minut la altul. Cetățenii se simt înșelați. Ei vor răspunsuri, vor dreptate și vor să sprijine familiile victimelor. Toată lumea crede că aceasta va fi cea mai mare demonstrație de putere a poporului în această țară din ultimele decenii.”
În ajunul protestelor, Nikos Androulakis, liderul partidului Pasok, principala formațiune de opoziție din Grecia, a acuzat guvernul că „înșală” poporul grec și că „face tot posibilul pentru a-și ascunde responsabilitățile politice”.
El a declarat că va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului săptămâna viitoare, sporind astfel presiunea asupra lui Mitsotakis.
Mitsotakis, un fost bancher, nu s-a confruntat cu o astfel de neliniște de când a preluat funcția în iulie 2019. Furia publică față de răspunsul la accident – nu în ultimul rând decizia de a curăța rapid locul și de a îndepărta resturile care includeau dovezi vitale și rămășițe umane – a fost exacerbată de sentimentul perceput și în creștere al unei mușamalizări guvernamentale.
La câteva zile după accident, într-o mișcare care nu a fost încă pe deplin explicată, autoritățile elene s-au grăbit să pietruiască și să cimenteze zona.
Acuzațiile de interferență politică în anchetă au fost agravate de ritmul glacial în care a fost făcută dreptate: încă nu a avut loc un proces și niciun oficial guvernamental nu a fost cenzurat sau tras la răspundere pentru tragedie.
Un raport de 178 de pagini publicat joi de o comisie independentă de anchetă a constatat că, în timp ce majoritatea victimelor au murit în urma impactului puternic – atribuit inițial unui șef de gară care a plasat eronat cele două trenuri pe aceeași linie – șapte persoane au fost incinerate în explozia uriașă care a urmat. Raportul menționează „posibila prezență” a unui „combustibil necunoscut” la fața locului – constatări care vor consolida afirmațiile, deja exprimate de anchetatorii angajați de familiile victimelor, potrivit cărora trenul de marfă transporta o substanță ilegală extrem de inflamabilă.
În raportul comandat de rude, experții s-au referit la o încărcătură nedeclarată de substanțe chimice explozive în trenul de marfă – afirmații reluate de unii diplomați UE.
Până de curând, Mitsotakis s-a dovedit priceput în gestionarea crizelor – un talent care a contribuit la consolidarea unui sentiment de stabilitate politică.
Dar analiștii au declarat pentru The Guardian că, într-un climat politic care a devenit din ce în ce mai imprevizibil și toxic, pasiunile au fost atât de mari încât calmarea sentimentului public s-a dovedit dificilă. Un sondaj, publicat de MRB, a arătat că 81,1% dintre respondenți nu credeau că guvernul a făcut suficient pentru a face lumină asupra tragediei, reflectând neîncrederea tot mai mare în instituțiile publice și în sistemul judiciar.
„Este pentru prima dată în șase ani când Mitsotakis se confruntă cu o opoziție socială atât de mare”, a declarat Maria Karaklioumi, comentator politic. „Pentru prima dată vedem cum oamenii se mobilizează într-un mod în care nu au mai făcut-o de ani de zile, iar ceea ce se va întâmpla în continuare este imprevizibil.”
Proteste vor avea loc în 200 de orașe din întreaga țară. Comunitățile diasporei, din Canada până în Australia, au anunțat demonstrații similare, semn al furiei pe care a stârnit-o dezastrul. Ministrul protecției civile al țării a prezis că numai în centrul Atenei vor fi trimiși peste 5 000 de polițiști și alți agenți de securitate „pentru a asigura siguranța protestelor”. Aproximativ 120 000 de persoane s-au îngrămădit în piața principală a capitalei în ianuarie, când organizatorii au organizat proteste anterioare, într-o manifestare neașteptată de furie față de dezastru.
„Tragedia de la Tempe este o dramă națională care ar trebui să unească societatea noastră sub o cerere comună: cererea de adevăr și justiție”, a declarat Mitsotakis miercuri în fața cabinetului său, recunoscând profunzimea sentimentelor generate de accident.
Dar a avertizat, de asemenea, cu privire la riscul ca protestele să fie „instrumentalizate” pentru destabilizarea țării.
„Unii ar dori să transforme acest doliu colectiv într-o oportunitate pentru o nouă divizare”, a spus el, citând «mesajele îngrozitoare» care circulă pe internet. „Avem datoria de a preveni orice punere în discuție a stabilității interne și a normalității țării noastre. Cei care văd în ziua de vineri un punct de cotitură pentru o revoltă violentă ne vor găsi în opoziție.”
A doua aniversare a catastrofei feroviare a provocat proteste în masă în Grecia
