Căile Ferate Române în epoca modernă

Rețeaua de căi ferate din România are o lungime totală de 19.629,00 km, din care 13.442,00 km linii curente și directe și 6.187,00 km linii stații. Din cei 19.629,00 km linii CF, 17.429,00 km aparțin infrastructurii feroviare publice și 2.400,00 km linii CF aparținând infrastructurii private. Din totalul de 19.629,00 km linii CF, 4.787,00 km sunt linii de cale ferată neinteroperabile (3.853,513 km linii curente și directe și 933,922 km linii din stații). Liniile sunt conectate prin 25.100 aparate de cale echivalente. Pe rețeaua feroviară publică există un număr de 17.694 poduri și podețe cu o lungime totală de cca. 190,70 km și 188 tuneluri cu o lungime totală de cca. 64,00 km. Ecartamentul rețelei feroviare CFR este ecartamentul european (normal) de 1435 mm.

CFR, în momentul de față, este scindat în mai mulye sub-companii fiecare administrând un sector specific în activitatea feroviară. Acestea sunt:

a)Societatea Natională de transport Feroviar de Călători „CFR Calatori” – S.A, responsabil cu transportul de călători
CFR Călători, compania de transport pasageri desprinsă din CFR, operează 3 tipuri de trenuri:
Regio (R)–fostele trenuri personale, oprește de regulă în toate stațiile și haltele de pe parcurs, având cea mai mică viteză medie și cele mai mici tarife. Sunt folosite pentru două mari scopuri: pentru a face legătura dintre un oraș și comunele apropiate sau pentru a face legătura dintre două orașe învecinate.
InterRegio (IR)–fostele trenuri rapid și accelerat, care aveau anterior standarde similare de viteză, stații în care opresc și confort. Trenurile IR opresc în stațiile mari și mijlocii de pe parcurs, fiind folosite pentru distanțe lungi și medii. Trenurile internaționale ale CFR Călători sunt încadrate în această categorie.
Trenurile InterCity (IC) sunt în funcțiune pe anumite linii de cale ferată

b) Societatea Natională de transport Feroviar de Marfă „CFR Marfa” – S.A., responsabil pentru transportul de mărfuri
CFR Marfă este o companie de transport feroviar din România, înființată în anul 1998, prin reorganizarea companiei Căile Ferate Române.
SNTFM CFR Marfă S.A este operatorul naţional din România care îşi desfaşoară activitatea pe întreaga reţea feroviară, oferind urmatoarele servicii:
– transport feroviar de marfă intern şi internaţional
– transport intermodal
– logistică de transport
– închirieri material rulant
– întreţinere şi reparaţii material rulant
– alte activităţi

c) Compania Nationala de Cai Ferate CFR – S.A., care se ocupă de căile ferate propriu-zise
Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” – SA este Managerul de Infrastructură Feroviară din România, care administrează şi întreţine infrastructura feroviară publică şi o serie de componente de infrastructură privată.
CFR SA oferă operatorilor de transport feroviar servicii echitabile şi nediscriminatorii pe reţeaua feroviară, servicii de acces în terminale şi gări, servicii auxiliare pentru tracţiune electrică şi telecomunicaţii.

d) Societatea de Administrare Active Feroviare – „S.A.A.F.” – S.A.
e) Societatea Feroviara de Turism „S.F.T. – CFR SA”
Societatea Feroviara de Turism “S.F.T. – C.F.R.” SA ofera servicii de transport de calatori in scopuri turistice cu trenuri de epoca remoracte cu locomotive cu abur pe diferite distante si itinerarii in Romania.
f) Societatea comerciala „Telecomunicatii C.F.R.” SA
Domeniul principal de activitate al societății este „Telecomunicații” – GRUPA CAEN 611, activitatea principală fiind încadrată în CLASA CAEN 6110 – „Activități de telecomunicații prin rețele în cablu” și constă în operarea rețelei de telecomunicații feroviare și furnizarea de servicii de telecomunicații pentru siguranța circulației trenurilor și exploatare feroviră.
g)Societatea comerciala „Grup Exploatare si Intretinere Palat C.F.R. .” SA
Obiectul principal de activitate al Societăţii îl reprezintă administrarea clădirii Palatului CFR, închirierea spaţiilor aflate în gestionare şi întreţinerea instalaţiilor aferente. În vederea asigurării condiţiilor normale de desfăşurare a activităţilor din cadrul clădirii s-au încheiat contracte cu furnizorii şi prestatorii de servicii pentru energie electrică, termică, apa-canal, gunoi, întreţinere ascensoare, pază militară etc.

Cât de utilă a fost această postare?

Faceți clic pentru a o evalua!

Rating mediu 0 / 5. Numărul de voturi: 0

Nici un vot până acum! Fii primul care votează această postare.

Lasă un răspuns