Alstom urmează să modernizeze linia de cale ferată Caransebeș-Lugoj din vestul României prin implementarea sistemului de semnalizare ERTMS de nivel 2. Proiectul, care face parte din inițiativa mai amplă a liniei de cale ferată Caransebeș-Lugoj-Timișoara, va cuprinde 40 de kilometri de cale ferată dublă, integrând soluții digitale de control al trenurilor și electrificare în prima sa fază.
Lucrările civile pentru acest proiect vor fi supravegheate de companiile românești Arcada și Euroconstruct Trading ’98. Finanțarea proiectului de modernizare provine din Planul național de redresare și reziliență al României (PNRR), pe care țările UE l-au instituit pentru a se redresa după pandemia Covid-19, fiind posibilă datorită împrumuturilor și subvențiilor din partea UE. Contractul are o perioadă de implementare de 42 de luni, care acoperă fazele de proiectare și execuție.
Cele două contracte se axează pe revizuirea a 66 de kilometri de cale ferată cu două benzi, care leagă Cluj Napoca de Poieni, cu o defalcare de 30 de kilometri pentru Cluj Napoca – Aghireș și 36 de kilometri pentru Aghireș-Poieni. Această amplă inițiativă de modernizare cuprinde electrificarea, modernizarea infrastructurii și suprastructurii, îmbunătățirea sistemelor de semnalizare și telecomunicații, precum și lucrări civile. Alstom își asumă responsabilitatea directă pentru diverse aspecte cheie, inclusiv implementarea ERTMS de nivel 2, implementarea soluției de control al traficului, a sistemului de interblocare digitală și a sistemelor de informare a pasagerilor.
În plus, Alstom va gestiona lucrările de electrificare, inclusiv alimentarea cu energie electrică și instalarea liniei aeriene de contact, deschizând calea pentru creșterea vitezei de 160 de kilometri pe oră pentru trenurile de pasageri și de 120 de kilometri pe oră pentru cele de marfă. În ceea ce privește electrificarea, Alstom va furniza două stații electrice de tracțiune și va valorifica soluția sa de catenare OCS3 pentru liniile principale. Acest lucru presupune utilizarea capacităților sale interne de la unitatea de producție din Lecco, Italia, bazându-se pe experiența sa globală vastă cu OCS3 în exploatare comercială.
Linia de cale ferată Cluj-Oradea
În urmă cu aproximativ un an, Alstom a jucat, de asemenea, un rol în implementarea soluțiilor de semnalizare și electrificare pe ramura nordică a coridorului feroviar Rin-Dunăre din România. Compania deține responsabilitatea implementării soluțiilor de semnalizare și electrificare pe peste 75% din ramura nordică a coridorului feroviar Rin-Dunăre din România. La 30 decembrie 2022, compania a obținut, de asemenea, două contracte semnificative pentru semnalizare și electrificare pe două subsecțiuni ale liniei Cluj Napoca-Oradea.
Cele două contracte au vizat revizia a 66 de kilometri din linia dublă de cale ferată care leagă Cluj Napoca de Poieni, cu o defalcare de 30 de kilometri pentru Cluj Napoca – Aghireș și 36 de kilometri pentru Aghireș-Poieni. Această amplă inițiativă de modernizare a inclus implementarea ERTMS 2, electrificarea, modernizarea infrastructurii și suprastructurii, îmbunătățirea sistemelor de semnalizare și telecomunicații, precum și lucrări civile. Aceste lumi au fost, de asemenea, finanțate prin PNRR din România, fiecare contract având o perioadă de implementare de 42 de luni.